علت و عوارض و دلایل یبوست طولانی مدت در کودکان چیست

علت و عوارض و دلایل یبوست طولانی مدت در کودکان چیست در سایت جسارت

یبوست طولانی ،یبوست طولانی مدت،یبوست طولانی مدت در کودکان،یبوست طولانی نشانه چیست؟،یبوست طولانی در کودکان،یبوست طولانی کودکان،یبوست طولانی مدت نشانه چیست،یبوست طولانی مدت،علت یبوست طولانی مدت،علت یبوست طولانی،درمان یبوست طولانی مدت،عوارض یبوست طولانی مدت،دلایل یبوست طولانی مدت،علت یبوست طولانی مدت

یبوست طولانی ، یبوست طولانی مدت ، یبوست طولانی مدت در کودکان ، یبوست طولانی نشانه چیست؟

به گزارش سایت جسارت کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج یا دشواری در دفع مدفوع به مدت چند هفته یا بیشتر را یبوست مزمن گویند. چنانچه دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته صورت گیرد، شخص دچار این مشکل شده است. اگرچه شکل مزمن این بیماری بسیار رایج است، اما این عارضه مانع انجام وظایف روزانه‌ی برخی اشخاص می‌شود و همچنین باعث می‌شود تا فرد هنگام دفع فشار زیادی را تحمل کند و بروز نشانه‌ها و علائم دیگری را تجربه کند. در یبوست شدید یا مزمن با توجه به علت اصلی دامن زننده به این عارضه درمان یبوست تجویز می‌شود؛ هر چند در بعضی موارد هیچ دلیلی یافت نمی‌شود.

یبوست طولانی

یبوست طولانی یکی از شکایات شایع در میان مردم است و معمولاً به صورت دفع سخت، دشوار، نامنظم و ناکامل صورت می‌گیرد. از آن‌جایی که دامنه‌ی اجابت مزاج و حالت‌های دفع مدفوع بسیار گسترده است، توصیف دقیق یبوست آسان نیست. علم پزشکی، یبوست را به صورت اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته و یبوست طولانی و  شدید را اجابت مزاج کمتر از یک بار در هفته در نظر گرفته است. زیرا بیشتر انسان‌ها حداقل سه بار دفع مدفوع هفتگی دارند، اما تعداد دفعات به ‌تنهایی ملاک کافی برای تعریف دفع نرمال مدفوع نیست و تعداد حرکات روده‌ای در روز یا هفته می‌تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. به طور کلی تعداد حرکات روده با افزایش سن کاهش می‌یابد. اکثر بزرگسالان اجابت مزاج بین سه الی ۲۱ بار در هفته دارند که کاملاً طبیعی در نظر گرفته می‌شود. الگوی اجابت مزاج روزانه فقط در کمتر از نیمی از مردم جهان دیده می‌شود. علاوه بر این، بسیاری از افراد دارای اجابت مزاج نامنظم هستند و هر روز تعداد حرکات روده‌ای یکسانی ندارند. برخی افراد بدون مبتلا بودن به یبوست هم ممکن است فقط هفته‌ای دو بار دفع مدفوع بدون مشکل داشته باشند. حالت دیگری نیز وجود دارد که ممکن است فرد همین حداقل سه بار دفع متناوب مدفوع را در هفته داشته باشد، اما از فشاری که هنگام دفع به عضلات کف لگن و مقعد وارد می‌شود ابراز ناراحتی کند. احساس پری در مقعد، تخلیه‌ی ناکامل مدفوع و مدفوع سفت از دیگر علایم ابتلا به یبوست است. یبوست وقتی مزمن می‌شود که حرکات روده‌ای غیر طبیعی و عبور مشکل مدفوع برای چند هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند. اگرچه یبوست گاه به گاهی در میان مردم متداول‌تر است اما بسیاری از مردم یبوست مزمن را نیز تجربه می‌کنند و در معرض عوارض ناشی از آن قرار می‌گیرند. به دلیل ناآگاهی و اطلاعات ناکافی وقتی فرد از یبوست طولانی شکایت می‌کند، پزشک مجبور به پرسیدن سوألات دقیق‌تری در مورد مشکل بیمار است تا متوجه شود منظور بیمار واقعاً همان کلمه‌ای است که به کار می‌برد. با این حال ارزیابی میزان سفتی و سختی مدفوع توسط پزشک بدون معاینه‌ی انگشتی مشکل خواهد بود. شکل ظاهری، حجم، میزان سفتی و قوام مدفوعی که خارج می‌شود تا حد زیادی به فاصله‌ی زمانی عمل دفع قبلی بستگی دارد. مدفوعی قطعه‌ای کوچک و سفت با سرعت کمتری نسبت به مدفوع شل و روان یا مدفوع حجیم، درون روده حرکت می‌کند. با وجود این‌که یبوست یک بیماری و اختلال گوارشی شایع در نظر گرفته شده است اما بسیاری از مردم به چشم بیماری به آن نگاه نمی‌‌کنند و خیلی راحت از کنار آن می‌گذرند. یبوست می‌تواند مبدأ و منشأ بسیاری از اختلالات و مشکلات بعدی در ناحیه‌ی مقعد باشد. با این حال برخی خانواده‌ها از همان زمان کودکی با تأکید بر اجابت مزاج روزانه‌ی فرزندشان و کنترل آن به کودک‌شان آموزش داده‌اند که تأخیر یا اختلال در دفع مدفوع موضوعی نگران‌کننده است. از طرفی یبوست طولانی می‌تواند منشأ روانی داشته باشد، برخی افراد به دلیل خجالت از دست‌شویی رفتن در جمع یا محل کار، عمل دفع مدفوع خود را به تأخیر می‌اندازند و احساس دفعی که در مقعد ایجاد شده است را با نادیده گرفتن، سرکوب می‌کنند. همین بی‌توجهی به عمل دفع باعث فاصله افتادن بیشتر بین دو اجابت مزاج اخیر خواهد شد و بدین صورت مدفوع ساعات طولانی تری را درون روده باقی مانده و سفت و خشک‌تر می‌شود. به همین سادگی خود فرد برنامه‌ی یک اختلال را در بدن می‌چیند و اجرا می‌کند

علائم یبوست طولانی

دشواری در شروع یا پایان عمل دفع

کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج و دشواری در عمل دفع

خروج سخت مدفوع پس از فشار آوردن شدید

بیمار در صورت ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر با درد شکمی ناشی از انقباض روده، وجود گاز بیش از اندازه، احساس نفخ و تغییر در عادت‌های روده‌ای نیز مواجه می‌شود.

انسداد روده حالت تهوع، استفراغ، از کار افتادن روده و ناتوانی در خارج کردن گاز روده را به دنبال دارد.

باد کردن شکم، سر درد و کاهش اشتها

احساس بار شدن زبان، نفس بدبو و طعم ناخوشایند دهان

علت یبوست طولانی

رژیم غذایی نامناسب: خوردن غذاهای سرشار از چربی‌های حیوانی (فراورده‌های لبنی، گوشت و تخم مرغ) یا شکر تصفیه شده و دارای فیبر اندک (غلات، میوه و سبزی).

مصرف اندک مایعات: ننوشیدن آب کافی باعث خشک و سفت شدن مدفوع می‌شود. مایعات در روده جذب می‌شوند و چنانچه شخصی آب کافی نیاشامد، احتمالاً آب به میزانی به روده نمی‌رسد که مدفوع نرم بماند و یبوست رخ می دهد.

کافئین و الکل: این مواد مدر هستند و تا حدی به دلیل افزایش جذب آب از روده باعث از دست رفتن آب بدن می‌شوند. کاهش آب بدن نیز به نوبه خود به یبوست یعنی حالتی می‌انجامد که مایع کافی در مدفوع وجود ندارد.

عادت‌های بد روده: به تأخیر انداختن عمل دفع می‌تواند آغازگر دوره بیماری باشد

 

درمان یبوست طولانی

اولین ضرورت خوردن رژیم غذایی غنی از این فیبر است. میوه ها و سبزیجات تازه با پوست و دانه تا حد امکان و کل دانه ها و حبوبات. جو یا پوست گندم که فیبر خالص است را می توان روی غذاها پاشید. آن را به آب سالاد میوه مخلوط کنید به ماست یا کرن فلکس برای صبحانه یا به سس و یا هر نوع غذایی که بتوان به سهولت بلعید اضافه کنید. بعضی غذاهای عطری خودشان نسبتا ملین هستند برخی آنها عبارتند از: رازیانه، هویج، کدو مسمایی و کدوی خام و پخته. گل گاو زبان، ترخون و رازیانه گیاهان مفیدی هستند و گیاهان دریایی می توانند محرک باشند. اکثر میوه ها خوب هستند به خصوص هنگامی که خشک باشند مانند سیب، خربزه، خرمالو، تمشک، گاوا، آلبالو، گیلاس، انجیر و آلو، گوجه برقانی و پاپایا. یک قاشق غذاخوری از روغن زیتون در اول صبح خیلی خوب عمل می کند. اگر روغن روی کاهو ریخته و مصرف شود داروی بسیار مناسب برای یبوست است و نتیجه معجزه آسا خواهد بود.

یبوست طولانی

بیشتر بخوانید :

علت و درمان خانگی و گیاهی یبوست کودکان و بزرگسالان و نوزادان

استفاده از گل محمدی برای یبوست و طرز تهیه شربت گل محمدی

همه چیز درباره یبوست و راه های پیشگیری از آن

آیا رابطه ای بین مصرف چای سبز و یبوست وجود دارد؟

مضرات و خواص آلو خشک و یبوست را رفع کردن

خواص مصرف آلو بخارا و یبوست درمان خانگی

دلایل و علت یبوست چیست و برای پیشگیری از این بیماری چه کنیم؟

عوارض و درمان قطعی یبوست مزمن در کودکان چیست